Madeira

Portugália virágszigete, Madeira, fővárosa Funchal.
Madeira különleges taxijai

Madeira, Portugália üdülőparadicsoma virágairól, meredek szikláiról és édes borairól ismert.
De van még egy érdekesség a szigeten, a különleges, kosaras taxi, a carreiros, 1850 óta működik.
Sissi hercegnő is ezzel vitték le a hegyről annak idején, de Ernest Hemingway is nagy élményei közt tartja számon.
Családi tradíció, sok rokon dolgozik ma is ilyen kocsisként.570m a tengerszint felett, innen indulnak a kocsik, lefelé a hegyről. Elég meredek, lehet félni, hasfájósoknak nem ajánlott.
És gyors is: 50km/h-val száguldoznak.

Egy angol üzletember találta fel, mert a raktárába így volt a legegyszerűbb közlekedni. Túl meredek voltak a lovaskocsik számára, más megoldás kellett. Felcipelni valakit, szintén nehéz volt. Ezért találta ki a kosártaxit. Ma már kizárólag turisták használják. Ma is 150 ember dolgozik kosártaxisként. Elég nehezen tudnak ma már megélni belőle.

Tényleg elég meredek, 40 fokos szögben visznek le a hegyről, 2km-en keresztül, vidámparki hullámvasút élmény. És még autók elé is kiugranak a kosártaxival. Baleset nem ebből van, hanem ha kicsúszol a kocsiból. Gumitalpú cipővel fékeznek a sofőrök.

A sofőröket és a kosarakat busszal viszik vissza, fel a hegyre. Régebben ezt is gyalog, fél napig tartott visszavinni egy . kocsit. 5 euróba kerül egy menet. Naponta 10 körük van.

Madeira-n mindenki a turizmusból él. 70%-a a város bevételeinek a turizmusból jön. Évi 1 millió turista évente, ebből 200 000 jön óceánjáróval.

Madeira szállások itt
Madeira repülőjegy itt

Kapcsolódó cikkek

Görögország

Görögország

Tudtad, hogy majdnem 10 000 görög sziget van?

Egy bizarr étel Svédországból

Svédország

Hallottál már a svéd specialitásról, a savanyú vagy erjesztett heringről, amelyet a világ legbüdösebb ételeként tartják számon?

Portugália - érdekességek, tudnivalók utazás előtt

Portugália

Portugáliába készülsz? Fontos érdekességeket tudhatsz meg a helyről, ahová készülsz.