Szlovákia

Sok erdő, sok vár, ez Szlovákia.
Szlovákia

Sok erdő, sok vár, ez Szlovákia, ahová autóval is felkerekedhetünk.

Híres szlovákok

Andy Warhol is szlovák származású, a szülei vándoroltak ki az USA-ba. Andrej Warhola 1928-ban, Pittsburgh-ban született, 1950-től az Andy Warhol nevet használta.

Szlovák érdekességek

Sok szlovák a drága Szlovákiából az olcsóbb Ausztriába, méghozzá Kittsee-be (magyarul Köpcsénybe) költözött, ami Burgenlandban található. Ők tipikusan olyan szlovákok, akik Pozsonyban dolgoznak, de olcsóbban tudnak lakást venni Ausztriában.
Pl. a kittsee-i óvodában 80%-a a gyerekeknek szlovák. 30%-al olcsóbb a bevásárlás Ausztriában, még wc papírért is átjárnak a szlovákok.
Pozsonyban amúgy sokkal többet keresnek, mint a szlovák vidéken.

Szlovák-magyar

A szlovákok nagy átlagban máshogy vélekednek rólunk, mint azt mi hisszük. Értékelik a magyarok tehetségét, bátorságát, ötletességét. A szlovákiai magyarok egyébként a Fórum Intézet felmérése szerint a magyarországi magyarok után a szlovákokat tartják a legszimpatikusabb nemzetnek. A legnagyobb eltérések a történelemszemléletben nyilvánulnak meg a két nemzet között. Szlovákiában még mindig gyakori és népszerű az a nézet, miszerint a szlovákokat ezer évig elnyomták a magyarok. A múzeumok tárlatismertető tablóin is lehet erre utalásokat találni. A szlovákok ugyanakkor a történelem folyamán és a jelenben is kiemelkedőnek tartják a magyarok bátorságát, közvetlenségét és hazafiasságát, ám ez utóbbi kapcsán úgy vélik, hogy nemzeti hovatartozásukat túlzottan hangsúlyozzák. Egyesek szerint a magyarok nacionalisták, túlságosan büszkék, lenézik más nemzetek képviselőit. A szlovák lapokban időről időre megjelennek olyan írások, melyek a magyar Nobel-díjasokkal foglalkoznak, és eléggé fáj nekik, hogy a magyaroknak több Nobel-díjas hírességük is van, nekik meg egy sincs. A magyar turisztikai koncepciót (Magyarország a föld alatti vizek országa) látszik igazolni az, hogy a szlovákok a legnagyobb kincsünknek a természetes gyógyvizeket tartják. Nem véletlen, hogy körükben egyre népszerűbb a győri, a sárvári termálfürdő. Ezen túl Magyarországot nem tekintik természeti szépségekben gazdag országnak.

Hotel

A Cheteau Földváry egy jó kis luxushotel, butikhotel. Öttevényben található.

Pozsony

Pozsonyban a toronyétterembe érdemes elmenni: UFO bar & restaurant.
Szintén erős panorámában a Sky Bar & Restaurant.

Szakolca

Szakolcán, egy kolostorban, vasárnap kapható a szlovákiai kürtöskalács. Karácsonyra emlékeztető, mandulás, finom, puha íze van.

Kapcsolódó cikkek

Albánia

Albánia

Ha egy feledhetetlen tengerparti nyaralásra vágysz, akkor irány Albánia.

Dánia - érdekességek

Dánia

Ha Dániában jársz, mindenképpen kóstold meg a a Smørrebrød nevű nemzeti ételt.

Grúzia - érdekességek, nyaralás, utazás

Grúzia

Ma 500 különféle grúz borfajta van.