Dominika

A Dominikai Köztársaság veri Kubát a prémium dohányok tekintetében, de zászlóról, karneválról, baseballról, rumról is szót ejtünk.
Dominika - szivar, rum, baseball, és további érdekességek

Nincs más nemzet a világon, akinek ott lenne a zászlajában a biblia. A Dominikaiaknak ott van. A zászlóban a piros a felszabadítók vérét, a fehér kereszt a vallást, a kék a szabadság állandóságát jelképezi.Híres dominikai Oscar de la Renta (1932-2014), Santo Domingo-ban született. 18 évesen Európába vándorolt, ahol saját divatmárkát alapított, majd az USA-ba települt, ahol
5 elnök-feleséget is öltöztetett: Nancy Reagan, Laura Bush, Hillary Clinton, Michelle Obama.A dohány kultúra az őslakosoktól, a tainóktól származik. DomRep az élmezőnyben van a prémium szivarok gyártását tekintve, évi 200 millió darabot gyárt, míg Kuba 80 milliót, Nicaraqua 95 milliót.
Az egyik legnagyobb manufaktúra a világon a Tabacalera de Garcia, ami La Romana-ban található. Itt olyan márkákat gyártanak, mint a Montecristo, H. Upmann, Romeo y Julieta, Santa Damiana, Don Diego. Az USA-ba exportálják


Karnevál 1520. óta van Dominikán, tehát még a kolónia idejéből. Amikor Bartolomé de las Casas püspök (az indiánok apostola), a maurik és keresztények is beöltöztek. Az európai karneválokhoz képest az itteni jelentősebb, boldogabb, színesebb. Santo Domingo-ban van a legnagyobb karnevál, a part mentén.A kakaó a legjelentősebb mezőgazdasági termény Dominikában. 10. legnagyobb kakaó exportőr a világon. Bio kakaóban pedig első (a német Rapunzel nevű bio céggel működnek együtt).A baseball a nemzeti sportág. 1900 óta van Dominikán, a kubaiaktól lesték el, ott már 1874. óta nézték a "Home Runs"-okat. A 10 éves háború alatt, amikor Kuba független lett Spanyolországtól (1868-1878), sokan vándoroltak át Dominikára, és hozták magukkal a sportágat. 1921. óta van baseball profiliga Dominikán, 1951. óta van a második éra, a mai profi ligának megfelelő liga.


A rum is híres Dominikán. Mamajuana. Gyógynövények, méz is van benne, tehát sok mindenre jó.

További dominikai érdekességek itt.

Kapcsolódó cikkek

Rio de Janeiro - érdekességek első kézből

Rio de Janeiro

Brazíliában nagy a társadalmi szakadék. Nagyon sok a gazdag, és a nagyon szegény.

Szingapúr

Szingapúr

Helyiekkel történt beszélgetések és személyes benyomások alapján bemutatjuk Szingapúrt.

Mianmar felépített egy fővárost, már csak a turisták hiányoznak

Mianmar

Mianmar egy különös hely, a cikkből kiderül, hogy miért.