Andorra

Andorra, a Franciaország és Spanyolország közé ékelődött ország.
Andorra

Andorra a Pireneusok keleti részén található, Franciaország és Spanyolország közé ékelődve.
Habár 1993-ban megkapta teljes függetlenségét, azért még van két külföldi "felettese": a spanyol város, La Seu d'Urgell püspöke, és a francia elnök. Mindkettőt egy állandó delegált képviseli Andorrában. Ez a furcsaság még egy 1278-as szerződés miatt van így.

Andorra zászlaja ötvözi a francia trikolort (kék és piros), és a spanyol piros sárgát.

Az ország jellegzetes állata a pireneusi pézsmacickány. A vakondok családjához tartozik. Sok természetes ellensége nincs, mivel büdös, elriasztja a ragadozókat.

2007-ben meghirdettek egy pályázatot egy andorrai Nemzeti Múzeumra. Nagy verseny volt: Frank Gehry, Jean Nouvel, Zaha Hadid, Dominique Perrault is pályázott. A pályáztatásról még dokumentumfilm is készült 2013-ban, The Competition címmel. A múzeum végül nem épült meg.

Van egy érdekes enklávé, egy hegyi falu, Os de Civís a neve. Bár Spanyolországhoz tartozik, egy út vezet oda, Andorrán keresztül. A 80-as évek közepéig úgy éltek ott a lakók, mint a középkorban. Van ott egy román templom is. És egy illegális kaszinó is volt. Spanyol hatóságok be akarták csukni, de az andorraiak nem engedték. A játékautomatákat végül helikopterrel elszállították, máshogy a hegy miatt nem lehetett.

468 km2 Andorra, a 80 000 lakos fele nem Andorrából származik, sok a bevándorló. A Pireneusok legnagyobb sípályája Andorrában van, illetve luxuscikkeket adómentesen lehet itt venni. Az adóparadicsom jelzőtől próbálnak megszabadulni, 2015-től növelték a jövedelemadót.

Andorrai szállások

Kapcsolódó cikkek

Egy bizarr étel Svédországból

Svédország

Hallottál már a svéd specialitásról, a savanyú vagy erjesztett heringről, amelyet a világ legbüdösebb ételeként tartják számon?

Dánia - érdekességek

Dánia

Ha Dániában jársz, mindenképpen kóstold meg a a Smørrebrød nevű nemzeti ételt.

Görögország

Görögország

Tudtad, hogy majdnem 10 000 görög sziget van?