Liechtenstein

Egy svájci-ausztriai kirándulás során egyszer csak Liechtensteinben találtuk magunkat.
Liechtenstein

Az első, ami feltűnt: van szép, nagy stadion. Jó focihoz szép, nagy stadion kell.


Liechtenstein 160 km2-el a 4. legkisebb állam Európában és a 6. legkisebb a világon. A turista is ritkaság errefelé, konkrétan Európában itt van a legkevesebb. Örülnek, ha évente 60 ezren ellátogatnak az országba. Lehet azok is csak egy válogatott meccsre jönnek.Hivatalosan egy városok nélküli ország. Ez még a német Legyen Maga is Milliomosban is kérdés volt.

Ez mondjuk érdekes, Vadúz főváros, de ott van még Schaan, akkor az mi. Schaan-ban van a Hilti-gyárközpont is. Ezeket nem nevezik városnak. 4400 cég van az országban, ebből a Hilti a legismertebb.

Liechtensteinnek 37 200 lakosa van, a hivatali nyelv a német, de az utcán allemanischul beszélnek.A fő köszönés a Hoi! (mint a német Hallo, csak ez allemanisch). "Hoi! Wem ghörscht?"
Tehát ha valaki visszaköszön, hogy Hoi, akkor egyből leveszik, hogy helyi, és megkérdezik, melyik családba tartozik.

Liechtensteinnek nincs repülőtere, kikötője, de még saját autópályája sem.

A belváros sem nagy szám. De azért van egy "Kubus", a Kunstmuseum.


Kék-piros zászlójuk van, de mivel Haitinek is, így a liechtensteiniek 1937-ben raktak bele egy arany koronafejet.


A hercegek uralják 1719 óta, 1938 óta az állandó lakhelyük a Schloss Vaduz, amit nem lehet meglátogatni, max. kívülről/távolról.

Az augusztus 15-i állami ünnepen viszont kinyitja kapuit, a lakosság bemehet egy aperitif erejéig a kastélykertbe.Konstitutív monarchia van, öröklődő, parlamenti és demokratikus alapokkal. A hercegnek vétójoga van. 2012-ben felmerült, hogy esetleg korlátozzák a vétójogát, volt egy népszavazás, és a nép 72%-ban leszavazta, maradjon csak meg a vétójoga.A nemzeti eledel a Ribel. Kukoricalisztből vagy búzagrízből készített étel. Régebben hetente 2x is ezt ették. Egy nagy tálban került az asztalra, amiből az egész család evett.


Az itt dolgozók 52%-a máshonnan jár be dolgozni. Naponta 19 000-ren járnak az országba dolgozni. Kb. fele-fele Svájcból és Ausztriából, és még 600-an Németországból. A legtöbben a szolgáltatás szektorban dolgoznak.

Minden évben népszámlálás van. Még a birkákat, teheneket, disznókat, kecskéket is megszámolják.Whiskey-jük, a Telsington világszerte elismert.

99 borászatuk és 2 sörfőzdéjük van.


Majdnem Liechtensteiné lett Alaszka!

II. Sándor orosz cár, mielőtt 1867-ben eladta az USA-nak Alaszkát, megkérdezte a liechtensteini herceget is, hogy helló, nem akarod megvenni? De akkori szemmel ennek a bazinagy területnek nem volt értéke, csak a bundás állatok miatt. Így a liechtensteini herceg lemondott erről a lehetőségről, hogy megnégyszerre országának területét.
Végül az USA megvette Alaszkát, 7.2 millió dollárért, és aranyat meg olajat talált rajta.Nincs saját valutájuk. 1924. óta svájci frank van. Előtte osztrák koronát használtak.

Vannak elég szűk utak is arrafelé. Volt, hogy nem fértünk el a szembejövő autóval szemben.

Ez már a belváros, és a "múzeum-negyed", ha-ha:

Itt nem lop senki. Utcai könyvtár.
Egy normál lakóház a vár közelében.

A vár felé:
Kilátás az országra:


Sokan járnak síelni is Liechtensteinbe.

Szállások pedig itt.Liechtenstein nem tagja az EU-nak, mégis az európai gazdaság része. 37 000 lakosra, 37 000 munkahely jut. Naponta 19 000 ember érkezik az országba a napi munkába. Sokan Svájcból és Ausztriából járnak át dolgozni. Tehát a fizetésüket még csak nem is Liechtensteinben költik el. A külföldiek száma korlátozott. 33.7%, azaz kb. egy harmad lehet. (Németországban jelenleg 10%.)

Kapcsolódó cikkek

Bulgária - tengerpart, nyaralás

Bulgária

A Bulgáriában élőknél máshogy van a bólogatás, mint nálunk. Az ellenkezőjét jelenti, mint nálunk.

Minden, ami a sátorozáshoz kell - sátor webáruház

Irány a szabadba!

A kempingezés egy élmény lehet, ha mi is teszünk annak érdekében, hogy élvezetes legyen.

Grúzia - érdekességek, nyaralás, utazás

Grúzia

Ma 500 különféle grúz borfajta van.