"Amikor meztelenségről van szó, visszafogottak leszünk."

Mark Haskell Smith néhány éve kezdett el foglalkozni a nudizmussal, és a legújabb regénye is erről szól. A vele készült interjú során közelebb kerülhetünk, ehhez a sokak számára ismeretlen szubkultúrához.
A nudista író - érdekességek a nudizmusról

Az író Mark Haskell Smith Los Angelesben él a családjával. Már öt regénye jelent meg, ezenkívül forgatókönyveket is ír különböző TV-sorozatokhoz. Nagyon érdeklik a szubkultúrák. Regénye az európai és amerikai nudista kultúrával foglalkozik.

Mark Haskell Smith, el tudná mondani, hogy az amerikaiaknak miért vannak fenntartásaik a meztelenséggel szemben? Miért nem játszhat egy 3 éves kisfiú szülővárosában, New Yorkban meztelenül a kertben?

Mark Haskell Smith:

Hát, ez elég ritkán fordul elő. A "szabadság országa" vagyunk, azonban amikor meztelenségről, vagy szexualitásról van szó, óvatosak, visszafogottak leszünk. Azt hiszem, hogy ez a puritánokhoz vezethető vissza. A puritánok elhagyják Európát, és ide jönnek, mert Európa túl liberális nekik.

Elnézést, ez a válasz nem túl kielégítő. Elvégre vannak olyan helyek, mint például San Francisco, amelyek kifejezetten toleránsak, kivéve amikor meztelenségről van szó. Ráadásul ez nem csak a puritánok leszármazottainak jelent problémát, hanem például a latin-amerikaiaknak is.

Ők egy igen erős katolikus kultúrával rendelkeznek.

Kérem, ugyanúgy a spanyolok is, még sincs problémájuk a meztelenséggel.

Mert európaiak! Rendben, nem tudom erre a kérdésre sem a választ. Igazat adok nekik: elég ritka.

Kaliforniában és Floridában nem ennyire tartozkodóak...

Ott már van tradíciója a nudista üdülőknek és kluboknak. Miután a katonák visszatértek a második világháborúból, az Egyesült Államokban elkezdett népszerűsödni a nudizmus az 50-60 évesek körében. Az emberek meztelen grillpartykkal ünnepeltek. Azt hiszem, ez arra vezethető vissza, hogy a Pentagon engedélyezte, hogy a katonák nudista magazinokhoz jussanak. Talán attól féltek, hogy a katonák homoszexuálisok lesznek - egy halom férfi egy helyen - kitudja. Ekkor még nem jelent meg a pornó, csak képek meztelen emberekről. Ez volt a mottó: Maszturbáljatok, de ne izgasson fel a meztelenség!

A legtöbb ember aki Kalifornia és Florida nudista csoportjaihoz tartozik, főként az idősebb, 60-as, 70-es korosztályból kerül ki.

Igen, a legtöbben idősebbek, nekik valahogy ez természetes, de létezik a nudisták között egy fiatalabb generáció is. Ők főleg különböző strandokon és kempingekben jelennek meg, mert nem akarnak semmilyen klubtagságot fizetni.

Mióta foglalkozik a nudista szubkultúrával?

Néhány éve kezdett el foglalkoztatni a dolog, először csak viccként tekintettem az egészre, de később elkezdett foglalkoztatni az egésznek a történelmi és politikai háttere.

Mennyiben változott meg a gondolkodása azóta?

Balliberális szabadelvű gondolkodónak tartom magam, de persze nekem is, mint mindenki másnak meg van a szégyenfaktorom. Amióta a meztelenséggel foglalkozom, azóta már kicsit felszabadultabb lettem.

Nudista helyek Magyarországon:

A 70-es években még szabálysértésnek számított, és általábán rendőri intézkedést vont maga után. Ma a fürdőzés ezen formáját számos helyen űzhetik:

Naturista Oázis Kemping, Délegyháza

Naturista Strand és Kemping, Balatonberény

Naturista Strand és Kemping, Sziksósfürdő

Levendula Naturista Strand és Kemping, Balatonakali

Naturista szabadstrand, Gárdony

Kapcsolódó cikkek

Görögország

Görögország

Tudtad, hogy majdnem 10 000 görög sziget van?

Grúzia - érdekességek, nyaralás, utazás

Grúzia

Ma 500 különféle grúz borfajta van.

Halligen - Hallig-szigetek - Németország szigetei, Északi-tenger szigetei

Hallig szigetek

Hallottál már a Hallig szigetről? A Hallig nem sziget, voltaképpen nem is sziget, hanem “Marschland” (mocsár).