Skócia

Hol máshol látsz egyszerre bálnákat és delfineket a tengerben, majd ugyanott sasokat és gímszarvasokat az erdőben? Skóciában!
Skócia, a hegyek, a kastélyok és a Haggis országa

Hol máshol látsz egyszerre bálnákat és delfineket a tengerben, majd ugyanott sasokat és gímszarvasokat az erdőben? Skóciában!

Skócia tele van erdővel, mocsarakkal, Lochs-okkal (tavak) és Lochans-okkal (kis tavak), és rengeteg heggyel. A Munro-Bagging egy népsport, egy 914.4 méter feletti hegycsúcsokat jelez, van belőle 282 db, ezeket szeretik megmászni.

A zöld szúrós bogáncs a skótok nemzeti szimbóluma, megtaláljuk rugby-csapatokon, de még a rendőrség egyenruháján is. A legenda szerint a 13. században vikingek támadtak az alvó skótokra, meg akarták lepni őket, de bogáncsba léptek, elkezdtek jajongani, erre a skótok felébredtek, és meg tudták védeni magukat. A legnagyobb, legmagasabb lovagi rendet is bogáncs-rendnek hívják.
Az egyik legjelentősebb skót költemény, az 1926-os Hugh MacDiarmid vers is erről a szúrós növényről szól:
"A Drunk Man looks at the Thistle".

Egyszer az életben mindenkinek látnia kell egy skót Highland Games fesztivált. Ez a skótok saját kis olimpiája. Májustól szeptemberig az egész országban megtalálható. Skótszoknyában fatörzseket, köveket, szalmabábokat, gumicsizmákat, juh babákat dobálnak, de még Haggis-t is (ez a juh belsőségekből készült nemzeti étel), a rekord 66.1 méternél van.


Skóciában sokat sütnek olajban. És sok mindent megsütnek így. Az étlapon még olyat is láttunk, hogy "Deep-fried Mars bar", lisztben panírozott tésztába és forró olajba áztatott sült csokoládé szelet. Az edinburgh-i The Fiddler's Elbow szakácsa még erre is rátett egy lapáttal: feltalálta a "Braveheart butter bombs"-ot, amik olajban sült vajas labdák, whisky-vel megöntve. Egy zsír-és kalóriabomba. Kitálaltak egy egyha szívinfarktust. Na jó, nem kell tőle félni, csak nem kell naponta ezt enni.Szép az Edzell-kastély (Edzell Castle), Angus közelében. Egy amerikai turista csak ennyit írt ott a vendégkönyvbe: "Túl későn érkeztünk. Már csak romokat találtunk itt."


A világ legrövidebb légi járata is Skóciában található. Felszáll a gép 8.46-kor, leszáll 8.48-kor. Két skót szigetek köt össze, az Orkney-szigeteket, Westray és Pap Westray szigetet. Ha jók a szélviszonyok, 53 másodperc alatt is teljesíti a távot a pilóta, rossz időben 12 perc.
2.8 km-es távolság. Ez kisebb, mint Edinburgh kifutópályája. Hetente hétszer száll fel ez a gép. 25 euró egy jegy. A nyári hónapokban jó előre kel lfoglalni, a Loganair járatára.


Egy másik repülős érdekesség: a Barra Airport. Egy strandon landolsz. Apálytól-dagálytól függ az egész kifutópálya, így mindig máshol van. Amikor tudják, hogy járat érkezik, eltakarítják a strandolókat. Másik érdekesség, hogy esti leszálláskor, autók fényszóróit is használják, hogy legyen elég fény a leszállópályán.


Kelburn Castle: brazil képzőművészek festették ilyen színesre. Ezért is nevezik "graffiti-kastélynak". Azért csinálták, mert így csak 20 000 fontba került a felújítása.

Skóciai szállások
Edinburgh repülőjegy

Kapcsolódó cikkek

Dánia - érdekességek

Dánia

Ha Dániában jársz, mindenképpen kóstold meg a a Smørrebrød nevű nemzeti ételt.

Franciaország

Franciaország

A franciákról nem gondolnánk, de ők is szeretnek nudista strandra járni.

Halligen - Hallig-szigetek - Németország szigetei, Északi-tenger szigetei

Hallig szigetek

Hallottál már a Hallig szigetről? A Hallig nem sziget, voltaképpen nem is sziget, hanem “Marschland” (mocsár).